Almašani | Predstavljeno novo izdanje “Vodič kroz Almaški ambijent”
15252
post-template-default,single,single-post,postid-15252,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Predstavljeno novo izdanje “Vodič kroz Almaški ambijent”

Predstavljeno novo izdanje “Vodič kroz Almaški ambijent”

U ambijentu divne septembarske večeri na platou Svilare, predstavljeno je naše novo izdanje “Vodič kroz Almaški ambijent” autora prof. dr Nikole Grdinića. Dugotrajan i snažan apluz nakon završnog obraćanja profesora Grdinića pokazao je oduševljenje i poštovanje publike za njegov dugogodišnji predani istraživački rad posvećen Almaškom kraju, iz kojeg, osim dubine i jedinstvenog stila, isijava pre svega ljubav prema svom gradu.


Nije samo romantičarski XIX vek i narativ Srpske Atine jedina velika priča koju ima Novi Sad. Tradicija prosvetiteljstva duboko utemeljena u Novom Sadu i u Almaškom kraju jedan je od ključnih razvojnih slojeva Grada, čije važnosti nismo dovoljno svesni, kaže profesor Grdinić, predlažući da jedan od Almaških trgova ponese Orfelinovo ime.

Knjigu nećemo ni pokušati da prepričamo, mora se pročitati. Unutra vas očekuju braća Kašanini i Dobrovići, Hadžijevi, Sekula Vitković, Alimpije Popović, Uroš Predić, Orfelin i Dositej, ali i Karlo Krombholci i Katalin Ladik. Svi se oni kreću kroz sve dimenzije vremena, kroz ulice i priče, tvoreći Almaški ambijent koji je profesor maestralno ocrtao.
Obratio nam se i naš prijatelj i komšija Dalibor Rožić, a o knjizi su govorili recenzenti dr Darko Polić i dr Nevena Varnica.
Posebno iznenađenje priprema nam ilustratorka Sonja Bajić koja se javila iz Pariza, gde čita Vodič i crta mapu Almaškog kraja kojom će nas uskoro obradovati.

Veoma važna vest ne samo za Almaški kraj, već i za Novi Sad pa i za celu zemlju, jeste da je Almaški kraj postao član zajednica povezanih nasleđem Faro mreže Saveta Evrope, u okviru koje je jedan od primera dobre prakse razvoja zasnovanog na kulturnom nasleđu i aktivnoj lokalnoj zajednici. O ovome su govorili predstavnici Faro mreže koji su se uključili iz Strazbura – Francesk Pla i Jovana Poznan.
Mnogo razloga za ponos, dragi naši Almašani.
Predstoji nam radost darivanja Vodiča školama, gimnazijama, bibliotekama, fakultetima, svima onima koji će voleti i umeti da ga pročitaju i dožive.
Ovim događajem obeležili smo Dane Evropske baštine, a knjiga je nastala u okviru projekta Intelektualna topografija Almaškog kraja kojom Almašani daju doprinos projektu Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

foto: Vladimir Veličković

No Comments

Post A Comment