Almašani | Održana Međunarodna konferencija „Kulturna baština: participativni pristup“
15215
post-template-default,single,single-post,postid-15215,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Održana Međunarodna konferencija „Kulturna baština: participativni pristup“

Održana Međunarodna konferencija „Kulturna baština: participativni pristup“

Almašani su imali veliku čast da u okviru konferencije “Kulturna baština: participativni pristup” ugoste predstavnike Odeljenja za kulturnu baštinu Saveta Evrope Frančeska Pla Casteltorta, koji je takođe i koordinator Faro mreže, i Jovanu Poznan. Konferenciju je otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, a pored uvaženih gostiju, okupili smo i stručnjake i predstavnike aktivnih organizacija i lokalnih zajednica iz Srbije i Crne Gore.

Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu

Poseban značaj ove konferencije ogleda se u tome što je to bila prilika za pokretanje inicijative Faro Srbija koja bi okupila organizacije i lokalne zajednice iz Srbije koje se aktivno bave svojom lokalnom baštinom koristeći je za razvoj svojih sredina, za razumevanje sadašnjosti i budućnosti. Ovu inicijativu podržali su svi učesnici, ali i predstavnici Grada Novog Sada na prijemu za goste iz Saveta Evrope priređenom dan nakon konferencije u Gradskoj kući.

Francesc Pla Casteltort – koordinator u odeljenju za kulturnu baštinu Saveta Evrope i koordinator Faro mreže

Govorili smo na konferenciji i o predstojećem projektu urbane rekonstrukcije Almaškog kraja, izuzetnom po tome što u pripremnim, ali i u svim narednim fazama uključuje predstavnike lokalne zajednice i važnih ustanova u kraju. Rekonstrukcija će biti zasnovana upravo na poštovanju i interpretaciji kulturnog nasleđa, zbog čega ovim projektom upravlja Zavod za zaštitu spomenika kulture i to je ono po čemu se on izdvaja od svih ostalih. Upravo to su predstavnici Saveta Evrope, uz saradnju svih zainteresovanih aktera, kao i veliku finansijsku vrednost projekta, naglasili kao posebnu vrednost na sastanku u Gradskoj kući.

Sastanak u Gradskoj kući

Slavica Vujović, jedan od najvećih eksperata za oblast kulturne baštine u našoj zemlji, ali i Evropi, ukazala je u svom izlaganju na dugu utemeljenost Faro konvencije u Srbiji, kao i u svim zemljama bivše Jugoslavije koje su značajno doprinele ratifikaciji ove konvencije. Tamara Ognjević – direktorka Artis centra iz Beograda predstavila je jedan od elemenata naše, pa i ne samo naše baštine i sva njegova vidljiva, ali i skrivena značenja – Kafanu, izmamivši veliki aplauz. Dušan Medin, iz udruženja Bauo iz Crne Gore predstavio je njihovu impresivnu izdavačku delatnost u oblasti kulturne baštine…

Sa nama su bili predstavnici organizacija iz Apatina, Beograda, Petrovaradina, Sremskih Karlovaca, Bača, Kotora, predstavnici struke u oblasti zaštite – arhitekte, kustosi, konzervatori i svi zajedno saglasili smo se da je pravi trenutak za pokretanje Faro Srbija. Pa neka nam sa srećom i na ponos svima krene ova inicijativa iz našeg Almaškog kraja, neka posluži kao platforma za prenošenje i razmenu iskustava, da sve ono što nam je ostavljeno bolje čuvamo i da iz ostavštine učimo.

Konferencija je završni deo projekta čiji smo takođe ponosni partneri: “Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad” podržanom od strane Fonda za Zapadni Balkan.

No Comments

Post A Comment