Almašani | Frančesko Pla Casteltort i Jovana Poznan o Međunarodnoj konferenciji „Kulturna baština: participativni pristup“
15331
post-template-default,single,single-post,postid-15331,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Frančesko Pla Casteltort i Jovana Poznan o Međunarodnoj konferenciji „Kulturna baština: participativni pristup“

Frančesko Pla Casteltort i Jovana Poznan o Međunarodnoj konferenciji „Kulturna baština: participativni pristup“

U periodu od 2005. godine kada je naše udruženje osnovano, pa do danas, prevaili smo dug put. Od borbe za puko očuvanje ostataka graditeljskog nasleđa koje bi bilo nepovratno uništeno gradnjom velike saobraćajnice uz Almašku crkvu, preko utopije koja je postala stvarnost otvaranjem Svilare, dobijanja statusa zaštićene ambijentalne celine 2019. godine, pa sve do članstva u Faro mreži Saveta Evrope.

Imali smo priliku da nedavno ugostimo visoke predstavnike Faro mreže i Saveta Evrope u našem Almaškom kraju, u našoj Svilari, ali smo isto tako, imali i priliku da kao jedan od svega nekoliko primera dobre prakse budemo predstavljeni na godišnjem okupljanju Faro mreže u sedištu pokrajine Akvitanija u Bordou. Ono što se u našem primeru najviše ceni jeste model saradnje civilnog sektora, institucija i lokalne uprave, na način da se u lokalnoj zajednici postižu vidljivi rezultati zasnovani na valorizaciji kulturnog nasleđa. Velikim ponosom nas ispunjava slika zabeležena na jednoj od fotografija: mapa našeg Almaškog kraja na ogromnom video bimu u sedištu pokrajine Akvitanije. Pred nama je projekat urbane obnove Almaškog kraja zasnovan na očuvanju svih suštinskih elemenata materijalne i nematerijalne baštine kraja, započet rekonstrukcijom fasada, ali koji će biti nastavljen obnovom svih elemenata infrastrukture.
Ovo nije uspeh Almašana, ovo je uspeh svih nas, uspeh našeg Grada.

Hvala našoj Violeta Đerković na višegodišnjem izvanrednom predstavljanu u Faro mreži, a pre svega, hvala svima vama, bili vi komšije, prijatelji, eskperti, predstavnici institucija, donosioci odluka, svi vi koji nas pratite i podržavate svih ovih godina! Reči koje mi biramo za opis onoga što radimo zajedno sa svima vama su saradnja, vizija, inspiracija, poštovanje.
Nastavljamo u tom duhu, zajedno, od punoletstva naredne godine.
Vaši Almašani

No Comments

Post A Comment