Almašani | Saopštenje povodom statusa Zaštićene ambijentalne celine
15135
post-template-default,single,single-post,postid-15135,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Saopštenje povodom statusa Zaštićene ambijentalne celine

Saopštenje povodom statusa Zaštićene ambijentalne celine

Sa velikim zadovoljstvom i ponosom možemo da kažemo da je naše gotovo 15 godina dugo zalaganje za zaštitu Almaškog kraja juče i zvanično urodilo plodom. Odlukom Vlade Srbije naš Almaški kraj postao je zaštićena ambijentalna celina. To znači da će ono što je nakon dugogodišnje devastacije najstarijeg dela Grada preostalo – biti sačuvano.

Almaški kraj, tri veka staro jezgro Grada koje sadrži sve njegove istorijske i razvojne slojeve, ovim je dobio priznanje i zaštitu od nekontrolisanog investicionog širenja.
Regeneracijom Svilare u okviru projekta Kulturnih stanica Fondacije Novi Sad 2021 EPK, Almaški kraj već je dobio novi sadržaj kojim privlači ne samo Novosađane, već i goste Novog Sada. Status zaštićene ambijentalne celine doprineće širenju upravo ove vrste sadržaja u našem kraju, čemu se neizmerno radujemo.
Izražavamo veliku zahvalnost Zavodu za zaštitu spomenika Grada Novog Sada koji je inicirao saradnju sa našom organizacijom u oblasti zaštite Almaškog kraja, uvodeći time za naše uslove novu, a za evropske prilike uobičajenu praksu – saradnju između javnih institucija i civilnog sektora u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.
Posebnu zahvalnost izražavamo Gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, bez čijeg ličnog zalaganja do ove odluke ne bi došlo. Zahvaljujemo se Novosađaninu, a ne političaru Milošu Vučeviću, jer smo bili svedoci da je u ovom procesu nastupao pre svega kao Novosađanin.
Pred nama je novi period istinske revitalizacije Almaškog kraja, za koju je očuvanje graditeljskog nasleđa samo neophodan preduslov. Za punu revitalizaciju potrebni su vredni kulturni sadržaji i kreativna energija, koju Novi Sad i Almaški kraj imaju.
U ime Udruženja “Almašani”
predsednik Marijan Majin
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.