Almašani | Almasani, Udruzenje
Udruženje, Almašani
13396
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13396,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Nasleđe – mera za budućnost

Udruženje građana za zaštitu kulturnog nasleđa “Almašani” nastaje 2005. godine, iz potrebe da svoj kraj očuvaju od “urbicida” koji bi ga zadesio da je ostvaren predlog za probijanje saobraćajnice kroz srce Kraja, tik pored najstarije crkve u gradu – Almaške.

Borba protiv ovog predloga bila je dobra prilika za vežbanje aktivizma. Motivisani, onako kako samo možete biti kada branite svoja dvorišta, kuće i ulice, konstruktivni, organizovani i uporni, bili smo i uspešni. Ova akcija prepoznata je kao prva uspešna građanska urbanistička inicijativa u novijoj istoriji Novog Sada.

Dobre i čestite stvari ne ostaju bez odjeka i posle te 2005. pa do danas,  javljaju nam se ljudi koji žele da očuvaju i razvijaju kulturno nasleđe. U tom periodu objavljujemo zbornik radova “Almaški kraj”, realizujemo “Stare priče za novo doba” – jedan od prvih interaktivnih projekata u oblasti zaštite nasleđa u Novom Sadu, organizujemo tribine i naučne skupove, a naš projekat “Intelektualna topografija” deo je zvanične aplikacije EPK Novi Sad 2021. Kruna dosadašnjeg rada ogleda se u multimedijalnoj izložbi koja je predstavljena u okviru jubileja “300 godina Almaškog kraja” 2017. godine.

Razvili smo saradnju sa školama i fakultetima: TIMS-om, Katedrom za arhitekturu, osnovnom školom “Ivan Gundulić”, Akademijom umetnosti, ali i sa partnerskim grupama građana: “Novosadskim klubom” i Fondacijom “Zavičajna kuća” iz Sremskih Karlovaca, kao i sa zvaničnim institucijama poput Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Arhiva Grada Novog Sada.

Od puke odbrane fizičkog prostora, razvijali smo svoje delovanje ka drugim, manje materijalnim dimenzijama koje prostor nosi, skriva, daje i čuva. I sami smo iznenađeni lepotom koju otkrivamo. Kulturno nasleđe stavljamo u kontekst modernog vremena i pokušavamo da ga približimo svima. Pozivamo vas da nam se u tome pridružite i da i vi nama otkrijete lepotu svog okruženja. Čak i ako je skrivena, budite sigurni da postoji.

Vaši Almašani

Nasleđe

Briga o nasleđu ne znači ulepšavanje grada, to je pre svega briga o našem identitetu.

Naša vizija

Skrenuti pažnju na kulturno nasleđe Almaškog kraja i privući pažnju građana posvećenih očuvanju kulturno – istorijskog nasleđa i baštine, kao i stanovnika Almaškog kraja koji su uočili nasleđe kao potencijal za razvoj dela grada u kom žive.

PROJEKTI

Aktivnosti Udruženja na upoznavanju šire javnosti sa Almaškim krajem su brojne. Više o projektima pročitajte ovde