Almašani | Informacija o javnom uvodu plana Podbare
15138
post-template-default,single,single-post,postid-15138,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Informacija o javnom uvodu plana Podbare

Informacija o javnom uvodu plana Podbare

Poštovani sugrađani,

Ovim putem informišemo vas, povodom pitanja koja nam upućujete u vezi sa Planom detaljne regulacije Podbare, o sledećem:

Na javnom uvidu u periodu od 11.12.2019. do 09.01.2020. godine bio je Plan detaljne regulacije Podbare, a ne Almaškog kraja u Novom Sadu.

Ovaj plan obuhvata prostor između sledećih ulica: Tekelijine, Venizelosove, dela Filipa Višnjića, dela Marka Miljanova, dela Đorđa Rajkovića i cele Gundulićeve.

U ovom obuhvatu je samo deo Almaškog kraja: objekat stare svilare, deo Tekelijine ulice (br. 1,4,5,6,7,8 i 10), Save Vukovića (br. 32, 34, 36, 35, 37, 38, 40 i 42), Koče Kolarova 1, 3, 5, 7, 9, 11, 15, 15a, 22 i 24), Almaška (br. 1, 3 i 5) i trougaoni blok višeporodičnog stanovanja između Đorđa Rajkovića, Milana Rakića i Marka Nešića.

U obuhvatu plana NIJE zaštićena prostorna kulturno – istorijska celina Almaški kraj. Najveći deo istorijskog dela Almaškog kraja je u drugom planu, čija izrada počinje vrlo uskoro.

Ovim putem obaveštavamo vas i da je udruženje „Almašani“ podnelo primedbe i na plan detaljne regulacije Podbare koje su delimično usvojene. Pozivamo sve građane da svoju zainteresovanost za planiranje svog okruženja iskažu kroz aktivno učešće u javnim raspravama. Verujemo da je sazrevanje svesti o važnosti urbanističkog planiranja, mogućnostima uticaja na na to planiranje od strane građana dugotrajan proces građanskog sazrevanja. U toku tog procesa krećemo se od nerazumevanja važnosti zaštite kulturnog i graditeljskog nasleđa i od strane samih građana, od kojih se neki, paradoksalno, zalažu za rušenje nasleđa i podizanje višepratnica zbog individualnog interesa za rešavanje sopstvenog stambenog pitanja. Verujemo u razvoj svesti o važnosti zajedničkih vrednosti i javnog dobra koje simbolizuje kulturno i graditeljsko nasleđe čije smo ostatke uspeli ne samo da sačuvamo, već i da kroz nove kulturne sadržaje razvijemo, barem u Almaškom kraju.

No Comments

Post A Comment