Almašani | Almaški kraj istaknut u Faro brošuri kao primer dobre prakse
15271
post-template-default,single,single-post,postid-15271,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Almaški kraj istaknut u Faro brošuri kao primer dobre prakse

Almaški kraj istaknut u Faro brošuri kao primer dobre prakse

Vrednost našeg Almaškog kraja, njegovog kulturnog nasleđa i odnosa koji prema tom nasleđu imamo mi, njegovi žitelji i poštovaoci, prepoznati su kao primer dobre prakse u oblasti primene principa Faro konvencije – krovne konvencije Saveta Evrope o kulturnom nasleđu.

U najnovijoj Faro brošuri, koja predstavlja primere dobre prakse iz zajednica Faro mreže širom Evrope, istaknut je Almaški kraj kao jedan od takvih primera. https://rm.coe.int/faro-konvencija-napred-sa…/1680a11088
U saradnji sa Faro mrežom Saveta Evrope Udruženje „Almašani“ priredilo je prevod ove brošure, koju ćemo dalje nastaviti da prezentujemo organizacijama i aktivistima u oblasti zaštite i unapređenja kulturnog nasleđa u Srbiji. U ovoj brošuri nalazimo se u društvu gradova kao što su Venecija. Marsej, Kordoba, Kaunas…Ako pročitate, videćete da razlog nije u kulturnom nasleđu samom po sebi, već u odnosu koji mi, građani, imamo prema tom nasleđu.

Faro konvencija posebno je značajna zbog toga što je u prvi plan istakla važnost aktivnog uključivanja građana u interpretaciju kulturnog nasleđa, u upravljanje kulturnim nasleđem i njegovo korišćenje kao resursa za razvoj lokalnih zajednica.

Naše aktivnosti ne bi bile uspešne bez povezivanja mnoštva različitih aktera na istom zadatku: od komšija, preko nastavnika, đaka i roditelja škola iz kraja, Akademije umetnosti, projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, gradskog Zavoda za zaštitu spomenika, gradske uprave Novog Sada…Upravo saradnja ovako različitih aktera na istom cilju je ono što se prepoznaje kao kvalitet u okvirima Faro konvencije.

Vidljivi rezultati ove saradnje su regeneracija polusrušene fabrike svile u jedno od najaktivnijih kulturnih središta Grada – Svilaru i dobijanje statusa zaštićene ambijentalne celine 2019. godine. Naš naredni cilj, čiju realizaciju podržava i Pokrajina jeste aktiviranje i otvaranje depoa SNP-a, bivše kožare u još jedno mesto delimično otvoreno za kulturne programe. Ovim bi u Almaškom kraju, uz Svilaru, Kožaru i Akademiju umetnosti bio formiran novi kulturni distrikt.

Prisutnima se sinoć obratio gradski sekretar za kulturu Dalibor Rožić, predstavnici Faro mreže skajpom su se uključili iz Strazbura, a video porukom obratili su nam se direktorka Direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković i Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Velika nam je čast sto su svojim obraćanjima ovom događaju dali poseban značaj.

Bio je ovo najlepši način da obeležimo dan Almaškog kraja – Sveta Tri jerarha. Dobro, i dan Podbare. Može i Salajke:)

No Comments

Post A Comment